|
MNX2010 PC Audio Sites - Update :
Mijn Atari Studio,
5 jaar geleden (2011) begon ik mijn Atari Studio, die ik toen al zo’n 12 jaar in gebruik had, te transformeren in een PC Studio. Het omzetten van alle bestanden was heel veel werk, maar uiteindelijk heb ik met de juiste software alle files kunnen omzetten.
Voor het omzetten van Cubase Arrangementen heb ik een van de eerste Cubase, (GS) PC versie gebruikt om het eerst meer PC compatible te maken. In GS gesaved kan het gelezen worden door Cubase SX & Cubase 5 en latere versies. Voor de geluidsbanken voor mijn synthesizers heb ik de Atari editor banken omgezet naar PC soundbank editor. Dat betekent in de praktijk : de Atari-soundbank in de synthesizer storen (opslaan) en dan weer terug storen in Sounddiver & Midi Quest XL. Veel werk, maar je leert zo ook de mogelijkheden van de software goed kennen. Het wordt niet alleen een stuk ingewikkelder, maar geeft ook meer mogelijkheden om een professionele studio op te zetten. Gelukkig heb ik de nodige ervaring met het opzetten van een studio en had ik er goed voor gespaard. Als voorbereiding heb ik links en rechts gekeken, welke apparatuur aan te schaffen. Uiteindelijk heb ik bijna alles vervangen, behalve de Kawai K4, TX81, de analoge Braintec en mijn 24-in mengpaneel. De bedrading kostte best wel een hoop geld en werk, vooral als je voor kwaliteit gaat. Ik heb daarom al mijn bedrading zelf gemaakt met hoogwaardige bedrading en goede kwaliteit stekkers.
Over het algemeen zijn de mogelijkheden met de PC een stuk uitgebreider alleen mis ik bepaalde functies in de moderne Cubase zoals de part parameters in Atari Cubase.
Ook mis ik de Sound-editors die ik voor mijn Atari verzameld had, over het algemeen vallen de PC editors nogal tegen, zeker als je Atari gewent bent. Vandaar dat ik mijn Atari computer nog even aanhoud.
Voor meer info >>> Atari-Muziek & Kawai K4
Mijn PC Studio
Mijn plan was in beginsel nogal eenvoudig, een paar echte analoge synthesizers, een virtuele analoge synthesizer, een digitale FM & AM synthesizer, een sampler, een multi channel geluidskaart en een professioneel effect. En op de computer wilde ik XP draaien, omdat de meeste muziek software en editors daarmee het beste compatibel zijn. Een videokaart met 2 beeld schermen, om de vele windows binnen cubase te kunnen verdelen. De Arrangement in het linker window en key-editing, mengpaneel en vst-instrumenten in de rechter. Een midi-controller, ik heb nu de Akai MPD-32. In de praktijk is het allemaal niet zo eenvoudig, vaak als je iets tweedehands koopt, “is er vaak iets mis mee”, zeker als het om gewilde en populaire spullen gaat. Dus je moet wel technisch zijn en goed kunnen analyseren.
Dan beter nieuw, met een aanbieding goedkoper dan tweedehands. Zo had ik mijn effect 150 euro goedkoper, dat scheelt een hoop en je hebt ook nog eens garantie. Uiteindelijk is het belangrijk een goede basis te scheppen en van daaruit uit te breiden.
voor mijn Muziek Productions >>> Energetic Vortex
Mijn soundcard
Maar waar ik echt tegen aan gelopen ben met tweedehands spullen, is dat je niet verzekerd bent van de juiste drivers. Aangezien updates vaak niet goed of slecht werken moet je kunnen terugvallen op de originele drivers. Meestal als je een apparaat tweedehands koopt zit er geen driver CD bij, die gooien de meeste mensen weg. Gewoonlijk is die “originele driver CD” ook wel te vinden op de service site, maar zo als in het geval van mijn Motu MK1, vond ik uiteindelijk wel de originele driver CD, maar niet op de origineel download page en er stond ook niet bij dat die voor XP geschikt was. Het was een driver uit de tijd dat het apparaat in productie ging en heb die uitgeprobeerd en bleek te werken.
In de textfile van de driver vond ik dat dit inderdaad de originele driver CD was, ook geschikt voor XP maar de content moest wel vanaf CD geďnstalleerd worden anders zouden bepaalde onderdelen niet instaleren. Motu doet blijkbaar dus zijn best de juiste drivers software te verstoppen, en ook datzelfde kwam ik tegen bij de EMU 1212M, na heel lang zoeken en uitproberen vond ik de juiste driver die ook de optische ADAT kanalen ondersteunen.
De reden is duidelijk, het is in hun eigen belang een waardeloze service te verlenen, zo verkopen ze meer nieuwe spullen, een hoop oude spullen die nog prima werken worden zo op die manier afgedankt. De meeste mensen hebben niet de kennis of het geduld, om zo als ik deed het tot op de bodem uit te zoeken.
Een belangrijke les : koop nooit een geluidskaart/module zonder de originele Drivers CD.
Keuze soundcard
Het belangrijkste voor mij is het geluid en naar ik weet zijn Motu en RME de top en het is dus een kwestie van geld, RME is ruim 2x zo duur maar absoluut “the best”.
De keuze voor een multi channel audiocard is uiteindelijk afhankelijk wat je er mee wil, hoe veel kanalen je wil en de plannen voor eventuele uitbreiding. Dan kan optische ADAT een goede uitkomst bieden al is in verhouding een ADAT module best prijzig.
Ook de connectie van de module naar de PC is van belang voor de keuze. Achteraf gezien was het niet verstandig een Firewire module te kopen voor een PC, dat kan je beter doen met een Apple Mac. Die hebben een standaard firewire400 en 800, de PC heeft er verschillende (PCI en PCI-e) waardoor de drivers voor de modules niet of slecht werken. Beter is er een met USB die kan je overal in stoppen, wel zo handig, maar te traag, dus veel latency. Als er een professionele USB 3.0 multi channel module zou bestaan zou die mijn favoriet zijn. Er wordt overigens veel geklaagd op forums over multi channel audiocards, zo ging vorig jaar een Phase 88 van TerraTec zo maar kapot, ik had de originele CD nog op een schone XP geďnstalleerd maar niet aan de praat kunnen krijgen, maar de midi werkte nog wel. Wat moet je daar nu mee. Die multi channel kaarten zijn best duur, dus een grote klap als die kapot gaan. Als ik op dit moment een nieuwe zou moeten kopen, zou ik niet weten wat te moeten kopen, misschien een Motu 828 MKII of MKIII. De Motu 828 MKII ziet er gelikt uit, geeft een goed geluid, een lage latency en heeft veel uitbreidings mogelijkheden en tweedehands wel rond de 250 euro te krijgen. RME blijft mijn favoriet maar dan moet ik nog even door sparen.
Mijn Analoge Studio
Mijn idee was dus zo wel met hardware synthesizers te werken als met software synthesizers, maar gaande weg in het proces kwam ik er achter dat echte analoog synthesizers veel beter klinken. Dus kwam ik op het idee om het over een andere boeg te gooien. Dus meer analoge hardware en omdat ik liefhebber ben van acid music, ben ik me gaan verdiepen in TB-303 clones. Het duurde wel even voordat ik duidelijk wist wat ik moest kiezen. De top is de TB-303 zelf, maar geen midi en veel te duur ! Dus eerst heb ik een XOXBOX Andy Pledger Built edition gekocht, mooi geluid. Een MB33 MKII gekocht is niet echt een 303 clone maar wel volledig midi controller aanstuurbaar. Ik had al een braintec, dus die heb ik opnieuw getuned op de MB33, voor de bassen. Voor de drums heb ik de jomox airbase99 aangeschaft. Hij is volledig realtime controller aanstuurbaar, wat ik eigenlijk ook zocht. En een nieuw mengpaneel, het liefst met heel veel mogelijk heden en kwaliteit. Dat werd de Soundcraft ui24r, een staaltje techniek gelijk aan een echte studio en niet duur. Nu kan ik de sound kneden en zo bewerken dat het beste naar voren komt. Het begin was best wel moeilijk, maar met behulp van YOUTUBE en de handleiding kom ik best ver. De Lexicon MX400 en MX200 heb ik gehouden, die geven net dat extra space. Korg Minilogue zorgt voor dat stukje analoge space met veel delay. De K4 was mijn eerste synthesizer en blijkt een goede aanvulling. Net als mijn Supernova II Rack, al ga ik die misschien omwisselen voor een echte analoge rack synthesizers. De sampler is een Akai Z8, blijft de beste sampler aller tijden, al is het wel veel werk om de filters en effecten goed af te stellen. Ik heb ook nog een Jomox Mbase 11 en een TD-3-AM aam geschaft om mijn studio compleet te maken.
Mijn Acid Lab
Eigenlijk is staat de ontwikkeling nooit stil al merk ik zelf wel dat de groei er een beetje uit is. Ik heb zelfs 2 synthesizers verkocht de TT en de MB33, de rede is simpel het geluid komt niet in de buurt van een TB-303. Omdat ik voor de RE-303 die ik aangeschaft zeldzame Japanse onderdelen heb gezocht, heb ik op die manier inzicht gekregen in de interne elektronica en die van de TT en de MB33 komen niet in de buurt van de TB-303, voor mij het moment om ze te verkopen.
Op mijn lijstje staat nog wel een Avalon, maar die wordt niet meer gemaakt en heb ik zelden voorbij zien komen, maar je weet maar nooit. Ook heb ik de Supernova II Rack laten repareren via een vriend van mij door een geluid (AD-DA converter) chip te vervangen. En we hebben de TEEBEE en de RE-303 voorzien van nieuwe (zeldzame onderdelen) 2SA733AP (NEC) transistoren, waardoor het geluid meer met een TB-303 overeenkomt. Nu alles goed werkt, komt de volgende stap het afstellen.
Ik begin al de Soundcraft ui24r aardig door te krijgen, dat is nodig ook. om het mixen goed in de vingers te krijgen. Het blijft lastig werk en ik moet het vaak testen op de speaker systemen die ik bezit. Het uiteindelijke uitmasteren doe ik in Wavelab met de pluggin Ozone.
… MNX (April 2023)
Lijst Apparatuur Studio
hardware synthesizers
Akai Z8 (24bit sampler) info >>> Akai Z8
Supernova II Rack (virtual annalogue) info >>> Supernova II
Syntecno TeeBee Mark II (303 clone annalogue) info >>> Syntecno TeeBee
XOXBOX Andy Pledger Built edition (303 clone annalogue) info >>> XOXBOX
Din Sync RE-303 Bass Line (TB-303 replica annaloog) info >>> RE-303 Bass Line
Braintec Transistor Bass 3 (303 clone annalogue) info >>> Transistor Bass 3
Korg Minilogue (annalogue) info >>> Minilogue
Kawai K4 (digital AM) info >>> Kawai K4
Jomox Airbase99 Rack (909 Clone annalogue) info >>> Airbase99
Jomox Jomox Mbase 11 (909 kick Clone annaloog) info >>> Mbase 11
Behringer TD-3-AM (303 clone annaloog) info >>> TD-3-AM
-----------------------------------------------------------------
Rand apperatuur
Soundcraft ui24r (22-2 digitaal mengpaneel)
Rolland UM-3G USB (3 chl i/o midi interface)
Samsung Syncmaster 930BF (scherm 2x)
Computer quadcore 3Ghz (Windows 7)
Computer Samsung labtop (Windows 10)
Akai LPD8 (midi controller)
-----------------------------------------------------------------
Effects
Lexicon MX400 (4 chl i/o surround delay)
Lexicon MX200 (2 chl i/o stereo delay)
Boss Flanger BF-3
Boss Overdrive/Distortion DD 200
Boss Overdrive/Distortion SD-1w
Boss Overdrive/Distortion OS-2
OCD Distortion Fulltone
MXR - Distortion +
Egodriver Distortion
|