MNX2010 PC AUDIO SITE

PC Studio Update

Site in English Click here | DJ MAN-X | MNX2010

 

MNX2010 PC Audio Sites - Update :

studio pic Mijn Atari Studio,
5 jaar geleden (2011) begon ik mijn Atari Studio, die ik toen al zo’n 12 jaar in gebruik had, te transformeren in een PC Studio. Het omzetten van alle bestanden was heel veel werk, maar uiteindelijk heb ik met de juiste software alle files kunnen omzetten. Voor het omzetten van Cubase Arrangementen heb ik een van de eerste Cubase, (GS) PC versie gebruikt om het eerst meer PC compatible te maken. In GS gesaved kan het gelezen worden door Cubase SX & Cubase 5 en latere versies. Voor de geluidsbanken voor mijn synthesizers heb ik de Atari editor banken omgezet naar PC soundbank editor. Dat betekent in de praktijk : de Atari-soundbank in de synthesizer storen (opslaan) en dan weer terug storen in Sounddiver & Midi Quest XL. Veel werk, maar je leert zo ook de mogelijkheden van de software goed kennen. Het wordt niet alleen een stuk ingewikkelder, maar geeft ook meer mogelijkheden om een professionele studio op te zetten. Gelukkig heb ik de nodige ervaring met het opzetten van een studio en had ik er goed voor gespaard. Als voorbereiding heb ik links en rechts gekeken, welke apparatuur aan te schaffen. Uiteindelijk heb ik bijna alles vervangen, behalve de Kawai K4, TX81, de analoge Braintec en mijn 24-in mengpaneel. De bedrading kostte best wel een hoop geld en werk, vooral als je voor kwaliteit gaat. Ik heb daarom al mijn bedrading zelf gemaakt met hoogwaardige bedrading en goede kwaliteit stekkers. Over het algemeen zijn de mogelijkheden met de PC een stuk uitgebreider alleen mis ik bepaalde functies in de moderne Cubase zoals de part parameters in Atari Cubase. Ook mis ik de Sound-editors die ik voor mijn Atari verzameld had, over het algemeen vallen de PC editors nogal tegen, zeker als je Atari gewent bent. Vandaar dat ik mijn Atari computer nog even aanhoud. Voor meer info >>> Atari-Muziek & Kawai K4

studio pic

studio pic Mijn PC Studio
Mijn plan was in beginsel nogal eenvoudig, een paar echte analoge synthesizers, een virtuele analoge synthesizer, een digitale FM & AM synthesizer, een sampler, een multi channel geluidskaart en een professioneel effect. En op de computer wilde ik XP draaien, omdat de meeste muziek software en editors daarmee het beste compatibel zijn. Een videokaart met 2 beeld schermen, om de vele windows binnen cubase te kunnen verdelen. De Arrangement in het linker window en key-editing, mengpaneel en vst-instrumenten in de rechter. Een midi-controller, ik heb nu de Akai MPD-32. In de praktijk is het allemaal niet zo eenvoudig, vaak als je iets tweedehands koopt, “is er vaak iets mis mee”, zeker als het om gewilde en populaire spullen gaat. Dus je moet wel technisch zijn en goed kunnen analyseren. Dan beter nieuw, met een aanbieding goedkoper dan tweedehands. Zo had ik mijn effect 150 euro goedkoper, dat scheelt een hoop en je hebt ook nog eens garantie. Uiteindelijk is het belangrijk een goede basis te scheppen en van daaruit uit te breiden.
voor mijn Muziek Productions >>> Energetic Vortex

Mijn soundcard
Maar waar ik echt tegen aan gelopen ben met tweedehands spullen, is dat je niet verzekerd bent van de juiste drivers. Aangezien updates vaak niet goed of slecht werken moet je kunnen terugvallen op de originele drivers. Meestal als je een apparaat tweedehands koopt zit er geen driver CD bij, die gooien de meeste mensen weg. Gewoonlijk is die “originele driver CD” ook wel te vinden op de service site, maar zo als in het geval van mijn Motu MK1, vond ik uiteindelijk wel de originele driver CD, maar niet op de origineel download page en er stond ook niet bij dat die voor XP geschikt was. Het was een driver uit de tijd dat het apparaat in productie ging en heb die uitgeprobeerd en bleek te werken. In de textfile van de driver vond ik dat dit inderdaad de originele driver CD was, ook geschikt voor XP maar de content moest wel vanaf CD geïnstalleerd worden anders zouden bepaalde onderdelen niet instaleren. Motu doet blijkbaar dus zijn best de juiste drivers software te verstoppen, en ook datzelfde kwam ik tegen bij de EMU 1212M, na heel lang zoeken en uitproberen vond ik de juiste driver die ook de optische ADAT kanalen ondersteunen. De reden is duidelijk, het is in hun eigen belang een waardeloze service te verlenen, zo verkopen ze meer nieuwe spullen, een hoop oude spullen die nog prima werken worden zo op die manier afgedankt. De meeste mensen hebben niet de kennis of het geduld, om zo als ik deed het tot op de bodem uit te zoeken. Een belangrijke les : koop nooit een geluidskaart/module zonder de originele Drivers CD.
studio pic

Keuze soundcard
Het belangrijkste voor mij is het geluid en naar ik weet zijn Motu en RME de top en het is dus een kwestie van geld, RME is ruim 2x zo duur maar absoluut “the best”. De keuze voor een multi channel audiocard is uiteindelijk afhankelijk wat je er mee wil, hoe veel kanalen je wil en de plannen voor eventuele uitbreiding. Dan kan optische ADAT een goede uitkomst bieden al is in verhouding een ADAT module best prijzig. Ook de connectie van de module naar de PC is van belang voor de keuze. Achteraf gezien was het niet verstandig een Firewire module te kopen voor een PC, dat kan je beter doen met een Apple Mac. Die hebben een standaard firewire400 en 800, de PC heeft er verschillende (PCI en PCI-e) waardoor de drivers voor de modules niet of slecht werken. Beter is er een met USB die kan je overal in stoppen, wel zo handig, maar te traag, dus veel latency. Als er een professionele USB 3.0 multi channel module zou bestaan zou die mijn favoriet zijn. Er wordt overigens veel geklaagd op forums over multi channel audiocards, zo ging vorig jaar een Phase 88 van TerraTec zo maar kapot, ik had de originele CD nog op een schone XP geïnstalleerd maar niet aan de praat kunnen krijgen, maar de midi werkte nog wel. Wat moet je daar nu mee. Die multi channel kaarten zijn best duur, dus een grote klap als die kapot gaan. Als ik op dit moment een nieuwe zou moeten kopen, zou ik niet weten wat te moeten kopen, misschien een Motu 828 MKII of MKIII. De Motu 828 MKII ziet er gelikt uit, geeft een goed geluid, een lage latency en heeft veel uitbreidings mogelijkheden en tweedehands wel rond de 250 euro te krijgen. RME blijft mijn favoriet maar dan moet ik nog even door sparen.

studio pic

Mijn Sound
Mijn idee is dus zo wel met hardware synthesizers te werken als met sofware synthesizers, daarvoor moet je wel een multi channel audio kaart hebben. Als je het geluid van je VST-intruments, en audio tracks door een stereo bus perst zal de dynamiek van het geluid vervormen. Vooral een zware kick drukt andere geluiden weg. Nu heb ik 8 kanalen, waarvan 4 kanalen droog (kick en audio tracks) en 4 (VST-i ) door de Lexicon MX400. De hardware synthesizers : 2 kanalen analoog, 6 kanalen virtual analoog, 4 kanalen digitaal FM/AM, 6 kanalen sampler. Onder andere heb ik mijn oude sampler S2000 met uitbreiding verkocht en Akai Z8 voor gekocht, absoluut de top wat samplers betreft. Van Novation heb ik de SuperNova II rack en de BassStation tweedehands gekocht, er was van alles mee maar werkt nu goed. Ik heb mijn Lexicon MPX100 & MX200 verruild voor een Lexicon MX400 surround effect. Met mijn MPD32 van Akai was ik niet zo tevreden, die is verkocht samen met de Behringer DualFlex Pro. Je blijft veranderen en uitbreiden, opzoek naar dat ene. Zo heb ik pas gelden de Korg Minilogue en Jomox Airbase99 gekocht, een echt analoge synthesizer met een step sequencer en een analoge TR-909 Clone Module. …MNX (Maart 2017)
voor meer info >>> Akai s2000 & Akai Z8

Lijst Apparatuur Studio

Akai Z8 (24bit sampler) info >>> Akai Z8
Supernova II Rack (virtual annaloog) info >>> Supernova II
Novation Bass Station Rack (303 clone annaloog) info >>> Bass Station
Korg Minilogue (annaloog) info >>> Minilogue
Kawai K4 (digital AM) info >>> Kawai K4
Yamaha TX81-z (digital FM) info >>> Yamaha TX81-z
Jomox Airbase99 Rack (909 Clone annaloog) info >>> Airbase99
Braintec Transistor Bass 3 (303 clone annaloog) info >>> Transistor Bass 3

-----------------------------------------------------------------

Rolland UM-3G USB (3 chl i/o midi interface)
Lexicon MX400 (4 chl i/o surround effect)
Behringer Eurorack MX 2504A (32-2-4 mengpaneel)
Motu 828 (8 chl i/o audio soundmodule) 
Samsung Syncmaster 930BF (scherm 2x)
Computer Dualcore 3Ghz (Windows XP)


-----------------------------------------------------------------
  ##### Copyright (C) 2016 MNX 2010. All rights reserved. #####
****** THANKS TO Eric Trooster AND OTHERS FOR SUPERVISION  ******
-----------------------------------------------------------------


mnx logo

>>> To MNX2010 MainSite <<<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP