MNX2010 PC AUDIO SITE

PC Audio Software

Site in English Click here | MNX2010 Sampling | MNX2010 Homesite

 

MNX2010 PC Audio Sites - Software :

Ableton Live! Inleiding Software
De ontwikkelingen op software gebied volgen elkaar snel op. Er waren enkele geruchten dat Steinberg met de verdere ontwikkeling van Cubase zou stoppen om zich toe te leggen op Nuendo. Maar het is duidelijk dat Steinberg verder gaat met Cubase als "composer program" en Nuendo zich steeds meer opwerpt als een goedkoop alternatief voor ProTools, dus de richting van de harddisk recording (multi channel real time audio streaming). De audio software valt eigenlijk in twee groepen te verdelen : de arrangement programma's zoals Cakewalk, Cubase, Emagic Notator & Logic Audio Pro. Voor audio recording dus Nuendo, Logic Audio Pro en ProTools. Natuurlijk bestaan er ook andere programma's, maar kunnen niet echt op tegen deze grote audio software giganten. Cubase, Notator en ProTools zijn ooit begonnen op de Atari (link MNX Atari Site), waar ik nog steeds mee werk.

Steinberg Wavelab Cubase, het meest verkochte muziek programma ooit.
Het eerste Cubase Programma op de Atari was de 1.0 versie afgeleid van de PRO12 versie, die beiden niet echt goed werkten. PRO12 was een totaal onlogisch programma en Cubase 1.0 liep om de paar minuten vast. Het was een hele kunst om een midi track op te nemen en een tweede partij in te spelen. Met de komst van Cubase 1.5 was een duidelijke koers gezet, waar de Cubase van tegenwoordig nog steeds op gebaseerd is. De 2.0 versie, een verbeterde en bug vrije versie, is uiteindelijk het beste en meest stabiele midi programma voor de Atari ooit gemaakt. Na een speciale versie voor de Atari STE & TT, Cubase 2.01, kwam er met de komst van de Falcon (de eerste 8 kanaals harddisk recordings computer) de eerste Cubase audio versie uit, de voorvader van de VST versies. De basis werd hier gelegd voor alle latere ontwikkelingen op audio recording gebied. De laatste versie die uitkwam was de 3.01 versie, een zeer uitgebreide versie, met alle midi mogelijkheden geheel uitgewerkt. Niet zo veel later kwam deze in dezelfde vorm uit op de PC onder Windows 3.01 als een 1.0 versie. Met de komst van Windows 95, met een uitgebreide multimedia ondersteuning werd dat snel opgevolgd door een Cubase-Audio versie met ook de volledige midi ondersteuning. Sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd, alleen in detail en zijn sommige functies en mogelijkheden uitgebreid, maar de basis is hetzelfde gebleven. Cubase VST32 versies gaven eigenlijk Cubase de vorm die het nu heeft, met de VST plugins en VST-Instruments. Cubase is altijd al de absolute top geweest, al moet ik toegeven dat vooral de laatste tijd, door de vele toeters en bellen, het overzicht dreigt kwijt te raken. Dus geen belangrijke functies achter minuscule knopjes verstoppen! Met de SX serie moet Steinberg duidelijk keuzes maken, je kan immers niet alles in ťťn programma proppen. De arrangement mogelijkheden kunnen duidelijker, overzichtelijker, efficiŽnter en gebruiksvriendelijker. Ook vind ik dat de sampling mogelijkheden wat te wensen overlaat, dat kan een stuk effectiever en simpeler, meer in de richting van Ableton Live (zie link). Met de komst van een overdosis aan plugins en Instruments, mag er ook meer aandacht besteed worden aan het managen van deze extra's.

Logic Audio Platinum Cubase tegenhanger : Notator
Van Notator weet ik niet zo veel af, ik heb er vroeger soms mee gewerkt op de Atari (1.0 versie) maar het ligt mij niet echt, toch wordt het door anderen zeer gewaardeerd. Het systeem is duidelijk meer gericht op het werken met Patterns, wat mij meer doet denken aan oude muziek programma's van de Amiga. Voordeel is duidelijk een betere integratie met MIDI System Exclusive en Effecten, de geluiden, worden desgewenst geladen voor het pattern afspeelt. Tegenwoordig is Notator (Logic Audio Platinum) uitgegroeid tot een echte gigant en wordt vooral veel gebruikt door muzikanten en arrangers/componisten. In sommige opzichten heeft het Cubase zelfs ingehaald : Zo is er over het algemeen meer overzicht en zijn de sampling mogelijkheden meer uitgebreid. Ook de lay-out en design zien er goed uit; het oog wil immers ook wat!

Software speciaal designed Hardware
Eindelijk is er voor Cubase een speciale soundcard uitgegeven, zo bijzonder is het niet en eigenlijk hadden ze het net zo goed kunnen laten, voor hetzelfde geld zijn er betere soundcards te krijgen. Dat zullen ze eigenlijk zelf ook wel gedacht hebben, anders zouden ze daar niet zo lang mee wachten. Dan verbaast het me wel dat ze niet met iets goeds komen, duidelijk hebben ze er niet veel zin in. En laten we het over de HUDSON al helemaal niet hebben, er bestaan ook alternatieve remote controls met midi of usb connector, maar over het algemeen zijn ze erg prijzig. Als je een beetje technisch bent kan je er beter zelf een bouwen, voor weinig.

Pro-Tools Studio Nuendo van Steinberg heeft daarintegen wel een professionele hardware lijn. Duidelijk is wel dat Steinberg met dit concept niet achter niet achter wil blijven bij Pro-Tools. Het concept is vrijwel hetzelfde met een grote uitzondering : Het is namelijk veel goedkoper dan Pro-Tools en benaderd de kwaliteit redelijk. Een andere concurrent op dit gebied is Logic Audio Platium, dat ook wordt aangeboden als een totaal digitaal systeem. Het ziet er zeer flitsend uit, maar het zal echt niet goedkoop zijn.
Zo zijn er tegenwoordig naast de digitale studio's die Pro-Tools draaien ook studio's die een Nuendo systeem hebben, en duidelijk beter zijn afgestemd op de Cubase gebruiker. Nuendo, Logic Audio en de Pro-Tools Hardware ondersteunen de moderne multi layer ADAT, zowel de analoge als Optische ADAT en zijn onderling digitaal te synchroniseren. Wel verdient Pro-Tools de voorkeur : het is stabiel, professioneel, en veel gebruikt in audio studio's, film en video studio's.
Dat maakt het voor Nuendo en Logic Audio Platium moeilijk om er tussen te komen, ze hebben nog niet die belangrijke positie veroverd, maar gezien hun lagere prijs is dit natuurlijk niet geheel uit te sluiten. Voor de home-recording zijn goedkopere programma's natuurlijk veel geschikter, deze groep beschikt immers niet over grote sommen geld om te investeren. Daarbij is Nuendo compatible met de veel gebruikte VST - plugins en instrumenten, waarvan er tegenwoordig erg veel van in omloop zijn. Dat alles maakt Nuendo tot een potentiŽle concurrent voor Pro-Tools. Vandaar is het uitkomen van de Pro-Tools Lite versie meer gericht op de home studio gebruiker en is gratis de oudere versie te downloaden van het Internet. Daarmee hopen ze natuurlijk de wat minder kapitaal krachtige homestudio gebruikers aan zich te binden.

Speciale hardware voor software
De Hardware modules van Pro-Tools zijn absolute top kwaliteit, maar je raad het al ze zijn echt niet te betalen, en dus niet echt geschikt voor Homerecording. Zelfs de Hardware Modules van Nuendo zijn nog veel te prijzig en misschien kan je beter voor dat geld, voor ongeveer dezelfde kwaliteit, een RME Hammerfall met 3 Optische ADAT's en een MOTU en RME module aanschaffen (zie hardware).

Links PC Music Software :


mnx logo

>>> To MNX2010 MainSite <<<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP