MNX2010 PC AUDIO SITE

PC MIDI Editors

Site in English Click here | SJ SHA-MAN-X | MNX2010 Atari & Audio

 

MNX2010 PC Audio Sites - PC MIDI Editors :

Naarmate het gebruik van Sampling op de computer toe neemt lijkt MIDI langzaam in het vergeethoekje te raken. Daar zijn een aantal oorzaken voor : Allereerst hebben veel PC gebruikers weinig of geen kennis van MIDI. MIDI is in de basis simpel, maar kan zeer complex zijn, vooral als het gaat om parameters en "System Exclusive". MIDI is traag, het is eigenlijk verouderd en is niet echt real-time. Weinig PC's hebben tegenwoordig nog een MIDI aansluiting of Keyboard. Dat is jammer want MIDI vormt eigenlijk de basis voor het muziek maken op de computer, als je verder kijkt dan wat sampletjes op en onder elkaar te plakken. Ook al is MIDI niet echt makkelijk, toch zorgt het voor eindeloze mogelijkheden. Het is flexibeler, dynamischer en klein van opslag. Zo werken bijna alle Externe Muziek Hardware (Samplers, Modules, Synthesizers) met MIDI (sommige ook met USB). Ook interne Muziek Software wordt er mee aangestuurd (VST Instrumenten en Software samplers).

Midi kent eigenlijk 3 gebruiksmogelijkheden : MIDI-Note / MIDI-Controller / MIDI-System Exclusive.

  • MIDI-Note : Alles wat direct met Note Notatie te maken heeft, zoals : Note, Volume, Plaats, Toonhoogte en Lengte.
  • MIDI-Controllers : Realtime parameters die MIDI-Note ondersteunen, zoals : Pitch Bend, Modulation, Pan, Balance en Aftertouch.
  • MIDI-System Exclucive : De niet realtime parameters, zoals : Het editen van Sounds d.m.v. een software editor en het dumpen en laden van soundbanken en instellingen.

Midi Arrangement Programma's ondersteunen als het goed is al deze parameters. De system Exclusive kan worden gebruikt voor het laden van de geluiden, los of in banken. Editors of Dump Utility's ondersteunen alleen System Exclusive.

MIDI Editors
Helaas valt het aanbod editors voor MIDI hardware voor de PC nogal tegen. Vooral als je een Atari gewent bent met het enorme aanbod aan editors, valt het wel op dat er voor de PC niet zo heel veel moeite gedaan wordt.

Naast het beperkte aantal gratis editors voor de PC, valt helaas ook de kwaliteit vaak tegen. En voor wat oudere synths zijn nog altijd meer editors te krijgen dan voor de wat nieuwere modellen.
In het Atari-tijdperk kwam het nog best vaak voor dat een fanatieke synth bezitter een best redelijke editor afleverde en open stond voor suggesties van gebruikers. Dat is voor de PC nogal zeldzaam, dus wil je goede editor dan kost je dat in het meeste gevallen geld. De reden voor deze situatie zit hem volgens mij in de volgende zaken : De PC wordt nog steeds niet echt als muziek computer gezien, meer een allround computer. Toen computers nog net bestonden, werd er duidelijk meer geŽxperimenteerd en waren de gebruikers een stuk idealistischer. Er is een soort verzadiging opgetreden, er is zo veel en met de komst van software synths, is er duidelijk teruggang in hardware gebruikers. Als laatste oorzaak is er te noemen dat er in studio's meestal toch gewoon presets gebruikt worden.

En toch zijn editors erg belangrijk, vooral als je het uiterste uit je synth wilt halen, met je eigen unieke geluiden voor de dag wilt komen, zonder uren lang boven een veel te klein display te hangen. Naast het editor gedeelte zelf bestaan er ook nog extra's in het programma, als bank opslag, bank manager (geluiden selecteren voor banken). Tijdsbesparing hoort tot een van de vele voordelen. Door direct overzicht van alle parameters verkrijgt men een sneller resultaat. Sommige editors hebben zelfs een "Sound-Robotter". Een soundgenerator, die m.b.v. bepaalde randomize instellingen of parameters nieuwe geluiden genereert met een klik van de muis. Als het geluid bevalt kan het met de rechter muis knop opgenomen worden in een soundbank. Ook zit er soms een kleine sequencer in om een loopje midi noten af te spelen. Helemaal luxe is een extra USB aansluiting voor de editor, zodat de midi-toevoer niet gestoord wordt door de system exclusive data. Het uitwisselen van sound tussen verschillende type synths kunnen tot de mogelijkheden behoren, ook bestaan er software coverters die data blokken inladen en omzetten.

Kortom heb je een goede editor, dan zijn de mogelijkheden voor je synth opeens veel uitgebreider en kan je de uiterste grenzen van het apparaat gaan verkennen. Je zult ontdekken, je hebt er een nieuwe synth bij..... jan 2004

MIDI PC Links :


mnx logo

>>> To MNX2010 MainSite <<<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP