Synth Zone audiologo SonicState Home Site

Made for min 1040 pix resolution
Last update : 29 January 2021
MNX2010 PC AUDIO

MNX2010 Audio-VST

Site in English Click here | MNX2010 Akai Z8 | MNX2010 Atari & Audio

 

MNX2010 PC Audio Sites - Inleiding :

newlogototaloke Deze site is bedoeld als ondersteuning voor alles wat met audio te maken heeft, maar dan hoofdzakelijk georiŽnteerd rond de PC. Tegenwoordig is het aanbod van audio-kaarten zeer ruim : Van simpel tot semi-professioneel tot studio formaat. Nog niet zo lang leent de PC zich voor professioneel audio gebruik. Met de snellere computers is het nu mogelijk zonder problemen multi-channel te werken met VST/DX plug-ins en software instrumenten. Dus met een snelle computer ben je in feite al een heel end. Je moet dan natuurlijk wel een goede, vaak dure audio kaart aanschaffen en een audio software pakket. Futre Music
Er even van uitgaan dat men al enige ervaring heeft, kan zo'n investering oplopen tot enkele duizenden euro's. Toch een hoop geld, dus een goed advies kan je een hoop ellende besparen. Daarvoor is deze site hoofdzakelijk bedoeld, om advies te geven en ervaringen uit te wisselen. Ook is het mogelijk als bezitter van een audiokaart/software een email adres achter te laten die vervolgens in de site verwerkt wordt, zodat een advies direct van de gebruiker kan komen. Daarbij moet wel vermeld worden, dat ik niet verantwoordelijk kan zijn voor die adviezen, en men zelf verantwoordelijk is voor wat men ermee doet.... mnx september 2003

Audio Card Aanschaf van een audio kaart?

Het aanbod aan audio kaarten is tegenwoordig overweldigend, maar helaas laat de kwaliteit nog vaak te wensen over. Men beloofd meer dan men waar maakt : De hardware heeft teveel vertraging (latency), kraakt, heeft gewoon een slecht geluid of de software is niet compleet (te minimaal, niet voor alle Windows versies goede drivers, etc.).

Er zijn in het algemeen drie soorten audio kaarten te onderscheiden :

  • De gewone 16 bits geluidskaart; met of zonder sp-dif i/o optisch en coaxiaal, en met of zonder surround outputs. Standard 5.1 surround is 3 x stereo outputs (mini-jack).
  • Semi-professionele kaart 24/96 (24 bits,96 kHz). Standaard met sp-dif I/O, 8-channel audio buffer vergulde i/o meestal jack of cinch(tulp), midi i/o en een lage latency (vertraging).
  • Professioneel. Vaak dezelfde kwaliteit als de semi-professionele, maar dan met multi outputs (meestal 8 of een veelvoud hiervan) en met extra's als ADAT, gebalanceerde digitale i/o, Uitbreidbaar tot 16/24/48 sporen, digitale sinc, meerdere midi channels en een extreem lage latency.

De goedkopere kaarten hebben vaak als nadeel dat ze vaak slechte software (drivers,etc.)ondersteuning hebben, zoals die van Koreaanse afkomst (Teratech/Hoontech), of de hardware voldoet niet en het geluid is van matige of slechte kwaliteit, zoals die van Amerikaanse afkomst (Soundblaster). De professionele kaarten die wel in orde zijn op beide fronten zijn helaas vaak niet te betalen, alleen voor de echte muziekfanaten en professionals, zoals die van Amerikaanse en Engelse afkomst (Motu en RME).
Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op deze regel, maar een feit is dat de echt goede geluidskaarten boven de 500 Euro zitten, wat ik tamelijk duur vind, te duur voor mij in ieder geval. Toch heb je wel in iedere categorie ook winnaars, topkaarten voor die prijs, maar als je echt hoge eisen stelt kom je meteen in het professionele gebied.

Audio Card 2 Eigenlijk moet je je niet blind staren op wat er is, maar weten wat precies je wensen op geluids- gebied zijn, en evt. een kaart aanschaffen die in de buurt komt, of wachten tot die droomkaart ooit op de markt verschijnt. Gelukkig komen er ook steeds betere kaarten op de markt, dus misschien ook binnenkort wel die ene droomkaart.

Wie (er) veel geld (voor over) heeft kan ook een professionele kaart kopen. Dan heb je wel iets goeds in huis, en daar heb je lang plezier aan. Wel moet je natuurlijk een goeie en snelle computer hebben, willen de mogelijkheden van deze kaart volledige benut worden. Dan is er nog het probleem met de software. Met het uitkomen van Windows-XP en nieuwe hardware loop je geheid tegen het probleem op dat de hardware niet goed ondersteund wordt door de juiste drivers, ook bij professionele producten.

Koop daarom niet het nieuwste van het nieuwste. Naast een (meestal) hogere prijs bevat de kaart en/of software ook nog veel fouten (bugs). Vandaar dus al die toekomstige updates ! Een goede tip is de newsboards voor bepaalde producten op internet te bezoeken, namelijk de FAQ : Frequently Asked Questions. Daar vind je de problemen waar men tegenaan loopt met de geluids hardware (en schrik niet !). Het is aan te raden eens te kijken bij iemand die zo'n kaart bezit. Wat zijn de voor en nadelen, waar zijn ze tegenaan gelopen, etc. ? Eens gekocht is het vaak ook weer een hele klus om die kaart kwijt te raken.

Ook Software aanschaffen?

note Wat je misschien niet zo snel zou doen met hardware, namelijk dat tweedehands aan te schaffen, maar ja waarom ook niet, geldt eigenlijk hier als gouden tip. Wil je goedkoop een professioneel programma aanschaffen voor weinig geld, koop je een oudere licentie van dat programma, tweedehands voor weinig en meestal is de upgrade een fractie van de nieuw prijs. Dat kan echt een hoop geld schelen, want de prijzen die vaak gevraagd worden voor muziek-software zijn naar mijn mening veel te hoog, maar dat geldt wel voor meer software.
Ook zijn vaak eenvoudiger (lite) en zelfs gratis versies verkrijgbaar. Zo biedt bv. Pro-tools een oudere versie gratis aan, zodat je alvast kan kijken of het programma je ligt. Erg slim dus ! Er zijn genoeg demo's, shareware en freeware programma's, kost niks en je kunt even je licht opsteken of het iets voor jou is. Schaf dus niet zo maar iets aan. Vaak zijn de pakketten voor beginners echt veel te pittig; niet doorheen te komen zonder hulp of ervaring in die richting, en dat is natuurlijk zonde van de investering. Voor demo's, bijvoorbeeld met een 30 dagen verloop, kan je je ghost file (te maken met het programma Norton Ghost) natuurlijk ook 1x per maand terug zetten en dan werkt je programma weer. Dan heb je natuurlijk nog de illegale software, maar dat moet ieder voor zich weten.

Links PC Music Magazines :


mnx logo

>>> To MNX2010 MainSite <<<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP

web
analytics
View My Stats Get SEO Backlinks